Op 20 september werd als onderdeel van Bright 5 een innovatiedag georganiseerd. Deze dag stond in het teken  van de laatste ontwikkelingen binnen de sector. 

20 september verzamelde een groep ondernemers & adviseurs uit de aardbeien en blauwe bessen sector zich op het terrein van Brightlands Campus Greenport Venlo. Hier organiseerde Compas Agro een innovatiedag in het teken van de aardbei en de blauwe bes. “Een innovatiedag zoals we ze willen, in plaats van enkel luisteren naar sprekers kregen we hier de kans om echt het veld in te gaan en ontwikkelingen te bekijken” blikt een van de deelnemers terug.

Na een korte introductie door Dirand van Wijk & Ronnie de Hoon, over de ontwikkelingen binnen Compas Agro, ging het woord naar wethouder Gemeente Horst aan de Maas Bob Vorstermans. Bob benadrukte nogmaals hoe belangrijk de innovatieve zachtfruitsector in de regio Horst en omstreken is, “Het zit in het DNA van de regio om in de agrosector te blijven zoeken naar hoe dingen beter en anders kunnen, daarom zijn wij als gemeente ontzettend trots en blij dat steeds meer innoverende initiatieven landen in onze regio.” aldus Bob Vostermans.

Een van deze initiatieven, Simply the Bes, werd toegelicht door Erik Van de Vin. Verschillende blauwebessentelers in Nederland hebben de handen ineengeslagen in het collectief ‘Blauwe Bessen Platform’. “Onder de noemer ‘Simply the Bes’ promoten wij onze trots: de Nederlandse blauwe bes maar meer binding tussen telers is onze grootste winst” licht Erik toe.

Na het bezoeken van 8 workshops, waar verschillende proeven werden toegelicht, een hapje en een drankje was het de beurt aan Jan Janssen om het masterplan Berry Briljant toe te lichten. “Berry Briljant wordt het fruitige visitekaartje van de regio, waar innovatie, educatie, maatschappelijke zorg en de sector samen komen. Dat is precies wat dit een Berry Briljant maakt!” vertelde Jan enthousiast.