”In de categorie ‘Fruitige Kettingbrief’ gaan we samen met gedreven personen uit de zachtfruit sector, dieper in op de sector! Ton Habraken gaf in de vorige kettingbrief antwoord op de vraag: ”Plantgezondheid is een spel van verschillende teeltfactoren. Ook het gebruik van schermen speelt hierin een belangrijke rol. De afgelopen jaren zien we een enorme toename van schermgebruik in de vruchtgroente gewassen (o.a. energie besparing, lichtuitstoot, klimaat optimalisatie, uitstraling). Gaan we deze ontwikkeling ook zien in de teelt van zachtfruit (aardbei)?” Hij geeft de volgende vraag ” Hoe dragen stuurbare ventilatiesystemen en verticale luchtbeweging er, in combinatie met de juiste klimaatschermen, aan bij dat het groeiklimaat voor zachtfruit onder volledig gesloten klimaatschermen optimaal blijft?” door aan: Hans Weisbeek van Hinova.
Het schermgebruik gaat in de komende jaren (met in het achterhoofd het doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te gaan telen) ook in de bedekte teelt van zacht fruit flink toenemen.
Het streven is om de klimaatschermen bij gebruik zoveel mogelijk, volledig gesloten te houden.
Hoe dragen stuurbare ventilatiesystemen en verticale luchtbeweging er, in combinatie met de juiste klimaatschermen, aan bij dat het groeiklimaat voor zacht fruit onder volledig gesloten klimaatschermen optimaal blijft?
We zien inderdaad een stijging van kassen met dubbele scherming. De instabiele toekomst wat betreft fossiele brandstoffen zorgt voor keuzes met als doel om binnen een aantal jaar minder energie te verbruiken.
Als er over extra schermen gesproken wordt, dan is naast lichtuitstoot en luchtbeweging ook luchtvochtigheid een onderwerp. Gezien er (gewenst) een grotere isolatiewaarde ontstaat tussen het gewas en het kasdek zijn dat de uitdagingen.
Om luchtbeweging door het gewas te stimuleren kan geventileerd worden. De lucht rondom het gewas bevat meer vocht en minder CO2. Door verticale ventilatoren toe te passen brengt men die lucht in beweging en komt er “verse” lucht met nieuwe bouwstenen rond het gewas. Hierdoor blijft het gewas actief en worden verticale temperatuurverschillen opgeheven.
Als de luchtvochtigheid met gesloten scherm in de kas te hoog oploopt, dan kan er ook gekozen worden om “nieuwe” lucht de kas in te brengen d.m.v. HET VENTILATIONJET SYSTEEM. Hiermee kun je gecontroleerd een bepaalde capaciteit nieuwe koudere en drogere lucht de kas in brengen. De capaciteit is afhankelijk van de beschikbare buitenlucht. Door ervaring is gebleken dat de buitenlucht al snel effectief is. Denk aan het “kieren”. Echter heeft een kier trekken het nadeel dat de bijkomende luchtstroom voor behoorlijke verschillen in temperatuur en dus RV kan zorgen.
Doordat de schermen gesloten blijven kan de minimumbuis lager (soms uit) afgesteld worden. Ontvochtigen hoeft namelijk niet meer met minimumbuis.
Met het uitzetten van de minimumbuis wordt ook verticale luchtbeweging stilgelegd. Deze verticale luchtbeweging zorgt voor afvoer van vocht en toevoer van eerder besproken bouwstoffen.
Door de VENTILATIONJET en de HINOVAFAN te combineren kun je met gesloten scherm je kasklimaat bepalen en je gewas laten profiteren van verticale luchtbeweging.
Hans Weisbeek
Naam: Hans Weisbeek
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Bergschenhoek
Functie & organisatie: Directeur, Hinova
Wat is jouw connectie met de zachtfruit sector?
Tot 5 jaar geleden was ik vrij onervaren binnen de zachtfruitsector. Ik was meer een proever. En dat doe ik nog steeds graag!
In deze sector stem ik met de klant en installateurs af om de wens van de klant om te zetten in luchtbeweging. Van capaciteit, stroomverbruik en het netjes sluiten van schermen tot en met het aansluiten op de klimaatcomputer.
Wat betreft de kennis van gewassen luister ik goed naar de wens van de expert. Ik probeer mij daar te beperken tot luchtbeweging en de techniek erachter.
Binnen werkbereik van HINOVA hebben wij tevreden klanten, klimaatadviseurs en enthousiaste medewerkers die als gezamenlijk doel hebben om de klant tevreden te stellen.
Hoe zie jij de zachtfruit sector in de toekomst?
Ik zie dat door het vele schermen er een langer seizoen gerealiseerd kan worden. De concurrentie in het buitenland probeert ook het seizoen te rekken, maar is daar minder succesvol in als in Nederland.
Mijn doorgeefvraag aan Rene Beerkens, Greenhouse Consultant Hoogendoorn Growth Management, is:
Na veel ervaring in de glastuinbouw ben je meerdere gewassen tegengekomen. Kun je een voorstelling maken dat er in de toekomst in het zacht fruit ook autonoom geteeld gaat worden?
Tegen welke uitdagingen denk je in deze sector aan te lopen als we het over autonoom telen hebben?
Het antwoord van Rene zal in oktober worden gepubliceerd!