In de categorie ‘partner in de spotlight’ spreekt Jikke, verantwoordelijk voor de communicatie van Stichting Berry Promotions, met partners van Berry Briljant. Een tijdje geleden sprak ze via videobellen de CEO van MechaTronix, Koen Vangorp.

​​“De geschiedenis van ons bedrijf kent een flinke tijdlijn, MechaTronix hoort bij de overkoepelende organisatie Eight Lakes Group, dat door de vader van mijn partner in 1970 is opgezet. Eight Lakes Group heeft zijn hoofdvestiging in Breda, maar is met vestigingen in België, Frankrijk, Scandinavië en Taiwan een wereldwijde speler op het gebied van technologie. Met 16 private bedrijven als onderdeel van Eight Lakes Group hebben wij veel kennis in huis. In 2007 werd het bedrijf MechaTronix opgericht, waarmee we ons in het begin voornamelijk bezighielden met het produceren van mechanische onderdelen voor machinebouw. Met de kennis die we daarin hebben opgedaan, was het een logische stap naar het ontwikkelen van ledverlichting. Zo begonnen we met kleine ledverlichting zoals spotjes en groeiden we snel naar stadionverlichting en straatverlichting. Daarna kwamen we in 2017 in de teeltverlichting terecht.”, vertelt Koen en neemt mij in vogelvlucht mee door de historie van het bedrijf.  

“Wat betreft de zachtfruit sector hangt onze teeltverlichting voornamelijk in aardbeienkassen. Hier hebben wij vanaf dag één veel kennis kunnen opdoen. Maar ook in andere teelten zien we veel ontwikkelingen en veel vraag naar verlichting om jaarrond te kunnen telen. Vorig jaar hebben we een flinke stap gezet door de vraag: ‘Hoe ontwikkelen we de juiste teeltverlichting voor gewassen?’ om te zetten in de vraag ‘Hoe ontwikkelen we teeltverlichting die naast teelt technisch, ook financieel voordeel met zich meebrengt?’. Denk hierbij aan energieverbruik, lichthoeveelheid, aantal lampen per vak, levensduur van de lamp etc. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat wij een lamp hebben die als een soort lego blokje in elkaar valt tot een product dat past bij de teelt en bij de opbrengst van de teelt.”, vertelt Koen over de laatste ontwikkelingen binnen het bedrijf.

Ontwikkelingen

“Met de toenemende jaarrond telers in West-Europa, zien we ook de kwaliteit van de vruchten stijgen. Mooi voorbeeld vind ik dan een test die ik heb gedaan met de eerlijkste personen die ik ken: kinderen. Zo nam ik aardbeien, frambozen en bramen, afkomstig uit verschillende landen, mee naar een school. Zachtfruit ziet er van de buitenkant allemaal wel lekker uit, maar zodra je kinderen laat proeven zie je snel welk bakje als eerste leeg is en kun je daar toch wel enkele conclusies uit trekken!

Aardbeien zijn booming op het moment, maar vergis je niet in de ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden in andere vruchten zoals bramen en rode besjes. Verder kunnen we veel leren van de ontwikkelingen in de tomatenteelt. Mijn gevoel zegt dat zachtfruit hetzelfde pad zal gaan bewandelen. Zo zullen producten uit zonnige landen niet snel volledig uit de schappen van de supermarkt verdwijnen, om zo de consument een divers prijsaanbod te bieden, maar zullen supermarkten wel minder afhankelijk worden van importproducten.

De uitdaging voor Berry Briljant zal moeten zitten in ontwikkelingen van de sector als collectief te ondersteunen, zodat gezamenlijk en vervolgens ieder voor zich vooruit zal gaan. Verder zou het mooi zijn als de locatie ‘Het Aardbeienland’ als onderzoekstation van de sector kan gaan dienen, waar niet alleen de lijntjes naar de consument kort zijn, maar ook de sector open met elkaar kan sparren. Dat moet een droom zijn van elke ondernemer in de zachtfruit sector. De sector en de ondernemers uit de sector, verdienen het om nog verder door te groeien en daar podium aan te geven.”, sluit de CEO van MechaTronix het gesprek af.

Wil je meer te weten komen over LED belichting voor de zachtfruitteelt, dan kun je contact opnemen via:

www.horti-growlight.com

horti@mechatronix-asia.com