In de categorie ‘Fruitige Kettingbrief’ gaan we samen met gedreven personen uit de zachtfruitsector, dieper in op de sector! Robert Cox gaf in de vorige kettingbrief antwoord op de vraag: Welke imkerijtechnieken zijn er voor de veranderende teeltomstandigheden, zoals ledverlichting, in de aardbeienteelt en mogelijk verder in de toekomst van indoor farming? Hij geeft de volgende vraag “Jullie hebben kort geleden huisvestiging accommodatie ‘Stay at Cox’ geopend, welke voordelen ervaren jullie uit het zelfvoorzienend huisvestingen van arbeidsmigranten en welke uitdagingen verwachten jullie nog op dat gebied?” door aan: Guus Cox van Cox Aardbeien uit Horst. 

 

Jullie hebben kort geleden huisvestiging accommodatie ‘Stay at Cox’ geopend, welke voordelen ervaren jullie uit het zelfvoorzienend huisvestingen van arbeidsmigranten en welke uitdagingen verwachten jullie nog op dat gebied?

Een paar maanden nadat de accommodatie in gebruik genomen is, zien we dat mensen hier erg graag wonen. We zijn zelf nauw betrokken bij het beheer van de accommodatie. Hierdoor krijgen we mee wat er speelt binnen de arbeidsmigranten en kunnen we waar nodig ondersteuning bieden. Voorheen was het contact met de mensen beperkt, dit is nu aan het veranderen.

Regionaal stijgen de overnachtingstarieven door de grote vraag hiernaar. Nu we zelf de tarieven in de hand hebben, kunnen we dit aantrekkelijk houden zodat mensen hier met plezier kunnen wonen.

Onze grootste uitdaging is dat we de piekarbeid aantrekkelijk weten te maken, zodat de return stijgt en we met een ervaren team een goede prestatie tussen de aardbeien kunnen leveren.

Guus Cox

Naam: Guus Cox
Leeftijd: 28 jaar
Woonplaats: Horst
Functie & organisatie: Directie/mede-eigenaar bij Cox Aardbeien B.V. /  Stay at Cox B.V.

Wat is jouw connectie met de zachtfruitsector? 

Wij telen hoofdzakelijk aardbeien onder glas. Daarnaast beschikken we ook over trayplanten opkweek. Sinds afgelopen jaar juni is onze accommodatie voor huisvesting van arbeidsmigranten in gebruik genomen, hierdoor beschikken we nu over voldoende huisvesting om onze medewerkers een goed “thuis” te geven.  Onze nieuwe dochteronderneming Stay at Cox, exploiteert deze accommodatie. Stay at Cox wil zich positioneren als een verbindende schakel tussen regionale teeltbedrijven, arbeidsbehoefte delen en de arbeidsmigrant bieden waar hij of zij om vraagt. 

Hoe zie jij de zachtfruitsector in de toekomst?

Zachtfruit is populair en consumptie neemt nog altijd toe. Zelfs in de Corona tijd zie je dat de consument zich laat verwennen. Daarnaast is het, met het veranderende weer, nog altijd lastig om op ieder moment een kwalitatief hoogwaardig product te produceren en verliezen de klanten soms vertrouwen in het product. Doordat er in Europa in een rap tempo traditionele vollegrondteelten verdwijnen, komt er op bepaalde momenten ruimte in de markt naast de productie van de traditionele kasteelt.

Zacht fruit kent een hoge arbeidsbehoefte met een grillig arbeidspatroon. Echter denk ik dat we voor in de toekomst nog altijd aantrekkelijke arbeidsomstandigheden kunnen bieden, enkel de piekvraag speelt ons parten. Traditionele uitzendbureaus verliezen aandacht voor de arbeidsmigrant, hierdoor dienen wij dit als telers onderling in te vullen. Stay at cox wil hier een bijdrage aan leveren.

Het veranderende weer zie ik als grootste uitdaging. Zacht fruit is over het algemeen koud behoeftig. Zeker nachttemperaturen spelen een belangrijke factor voor de ontwikkeling van het gewas. De laatste jaren zien we de druk, van bv. witte-vlieg, erg toenemen en de beschikbaarheid van geschikt uitgangswater kan op termijn zelfs in Nederland een probleem worden.

Ik stel de volgende vraag aan: Verdi Geurts van Fortune flexwerk

Mijn vraag aan Verdi is:

Hoe spelen jullie in op de toekomstige invulling van arbeidsbehoeftes? En kunnen jullie een aanvulling bieden voor de toekomstgerichte teeltbedrijven, die op zoek zijn naar meer grip op arbeid?

Het antwoord van Verdi zal in september worden gepubliceerd!