In de categorie ‘Fruitige Kettingbrief’ gaan we samen met gedreven personen uit de zachtfruitsector, dieper in op de sector! Jos Aben gaf in de vorige kettingbrief antwoord op de vraag: Welke ontwikkelingen zien jullie de komende jaren in de (consumenten)markt van de aardbeien/zachtfruit? Hij geeft de volgende vraag “Welke imkerijtechnieken zijn er voor de veranderende teeltomstandigheden, zoals ledverlichting, in de aardbeienteelt en mogelijk verder in de toekomst van indoor farming?” door aan: Robert Cox van Imkerij Cox uit Castenray. 

 

Welke imkerijtechnieken zijn er voor de veranderende teeltomstandigheden, zoals ledverlichting, in de aardbeienteelt en mogelijk verder in de toekomst van indoor farming?

Bestuiving is een vak apart. Logischerwijs is de teler (opdrachtgever van de imker) erbij gebaat, zoveel mogelijk klasse (1 of A) producten te produceren. Dit geldt zo bij zachtfruit, maar natuurlijk ook bij hardfruit, groenteteelt of zaadteelt. Een van de succesfactoren in dit proces is vakmanschap en vertrouwen op een goed klimaat en op een goede bestuiver.

In de traditionele teelt waar bestuiving nodig is hoeft dat, met een vakkundige imker en met goede bijen, geen probleem te zijn. Hedendaags worden er veel teelten geforceerd naar ander momenten in het jaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan aardbeien. Deze teelt vindt vooral in kassen onder glas of folie tunnels plaats. Deze bestuiving onder glas of folie vraagt extra aandacht van ons als imkers. Bijen monitoren voortdurend het klimaat en zullen de te bestuiven bloem pas bezoeken wanneer deze ontvankelijk is voor vruchtzetting. Blijft bloembezoek uit, dan zijn er factoren die niet in orde zijn. Denk dan aan klimaat, vitaliteit van het gewas, licht, gewasbescherming, waterhuishouding, de bijen, etc. Snel schakelen is dan een must voor de teler of de imker.

De imker kan zijn bijen zo manipuleren dat deze ook in de wintermaanden actief zijn voor bestuivingswerkzaamheden. Tevens is het mogelijk om de bijen (vliegactiviteit) te monitoren door middel van een B-Remote. Deze B-Remote registreert het aantal vliegbewegingen en de imker leest deze info dagelijks af via een app op een mobiele telefoon. Met deze tool is het voor de imker mogelijk om de bijen op afstand te volgen en zo, waar nodig, in te grijpen. Bijvoorbeeld door het aanpassen van invloeden zoals licht, temperatuur en RV.

Omdat er in de winterperiode weinig licht is, wordt er met kunstverlichting gewerkt. Bijen hebben UV licht nodig om zich te kunnen oriënteren. Het juiste lichtrecept is daarom belangrijk om de bijen geactiveerd te krijgen. Dit is een belangrijk gegeven voor de keuze van de lampen. Hier is nog veel winst te behalen vooral voor het jaarrond aardbeien telen.

Om in de toekomst de juiste imkerijtechnieken toe te passen op indoor farming, brengt uitdagingen met zich mee. Maar dat zijn juist de uitdagingen die ervoor zorgen dat we niet stil blijven staan!

Robert Cox

Naam: Robert Cox
Leeftijd: 52 jaar
Woonplaats: Castenray
Functie & organisatie: Ondernemer, Imkerij Cox | Bijen, bestuiving, honing

Wat is jouw connectie met de zachtfruitsector? 

Als professionele imkerij verzorgen wij de bestuiving van gewassen bij telers, zo ook bij verschillende zachtfruittelers. Daarnaast verkopen wij onze honingproducten in de zachtfruitwinkel van Het Aardbeienland.

Hoe zie jij de zachtfruitsector in de toekomst?

Zelf weet ik hoe lekker het zachtfruit is van onze naburige telers. De consument is zich steeds bewuster van gezond en lekker eten, daar hoort zachtfruit zeker bij. Als imker weet ik dat de bijen een belangrijk onderdeel zijn in de teelt. Ik word blij als ik deze gezonde een mooie vruchten in de schappen van de winkel zie en op mijn bord.

Ik stel de volgende vraag aan: Guus Cox van Cox Aardbeien

Mijn vraag aan Guus is:

Jullie hebben kort geleden huisvestiging accommodatie ‘Stay at Cox’ geopend, welke voordelen ervaren jullie uit het zelfvoorzienend huisvestingen van arbeidsmigranten en welke uitdagingen verwachten jullie nog op dat gebied?

Het antwoord van Guus zal in augustus worden gepubliceerd!