Kettingbrief #15 Fred Odenkirchen

In de categorie ‘Fruitige Kettingbrief’ gaan we samen met gedreven personen uit de zachtfruit sector, dieper in op de sector! Bart Joosten & Hans Beerkens gaven in de vorige kettingbrief antwoord op de vraag: “Wie aan autonoom telen denkt moet zeker ook gaan denken aan robotisering. Hoe denkt Mertens dat de aardbeienteelt er over 5 tot 10 jaar uit zal zien qua mechanisering en robotisering?” Bart en Hans geven de volgende vraag door aan: Fred Odenkirchen van Metazet FormFlex. De vraag die ze doorgeven is:

Hoe de diverse teeltsystemen voor de zachtfruit sector er richting de toekomst uit gaan zien zodat mechanisering en of robotisering mogelijk gemaakt kan worden.

Metazet FormFlex is een expert op het gebied van teeltgoten en produceert wereldwijd teeltsystemen voor onder andere de zachtfruitsector. “Produceren van onderdelen doen we vanuit onze eigen productielocatie en de goten walsen we ter plekke bij het tuinbouwbedrijf zelf. Doordat we veel met eindklanten in gesprek zijn, weten we wat er bij hen speelt. Deze gebruikerservaring nemen we mee in de doorontwikkeling van producten. We werken letterlijk aan de tuinbouw van morgen!”, zegt Fred.

Metazet FormFlex werkt daarnaast samen met diverse partners aan ontwikkelingen op het gebied van robotica. “Leuk dat deze vraag aan ons bedrijf gesteld wordt, dank Hans en Bart. Zo kunnen we de expertise die we hebben over robotica en teeltsystemen delen”, aldus Fred.

De toekomst van teeltsystemen
Binnen de zachtfruit sector wordt er voor de teelt van aardbeien al regelmatig gekozen om te telen met een gootsysteem. Een aardbeienplant leent zich hier goed voor dankzij haar compacte groei en omdat de arbeidsomstandigheden aanzienlijk verbeterd worden door de ergonomische werkhoogte van de goten. Wat dat betreft loopt de teelt van aardbeien hier ver voor op de teelt van blauwe bessen, bramen en frambozen.

Dit systeem biedt daarnaast een groot voordeel om efficiënt om te gaan met water, doordat de reststroom van water opnieuw gebruikt kan worden en niet verloren gaat. Ook zijn teeltgoten maatvast en hebben een repeterend karakter. Twee eigenschappen die wenselijk zijn als er robots ingezet worden voor bijvoorbeeld oogsten, scouten of bespuiten van het gewas. “Voor de inzet van robots zouden wij niet alleen de robot aanpassen op het huidige teeltsysteem, maar juist de teeltsystemen aanpassen aan robotisering. Zo zorgen buisrailsystemen in combinatie met lange liggers voor een vaste basis voor geleiding en navigatie. Door de teeltgoot gelijk te maken aan deze geleiding, kan de robot zich focussen op gewaswerkzaamheden en optimaal functioneren. Dit kan zowel in hangende- als ondersteunde systemen toegepast worden”, vervolgt Fred.

Robotisering
Metazet FormFlex heeft jarenlange ervaring met intern transport en voertuigen die zich autonoom door een kas kunnen bewegen. “Op die manier kwamen we in aanraking met robotica, want de technologie die we ontwikkelden voor het autonoom rijdende platform leent zich daar uitstekend voor. Dit zelfrijdende onderstel kan autonoom het pad in- en uitrijden en van pad wisselen. Daarnaast kan het platform ingezet worden voor diverse teelten en roboticatoepassingen”, vertelt Fred.

Samen met partners komen we tot robots die toegepast kunnen worden binnen de glastuinbouw. Om een robot tussen het gewas door te laten rijden en ook handelingen uit te laten voeren bij het gewas, bestaat een robot uit een systeem om zich te verplaatsen en te navigeren en daarnaast een gedeelte dat de gewaswerkzaamheden aanstuurt. Voor dit laatste wordt vaak AI-technologie of Vision toegepast, om de robot optimaal te benutten.

Het autonoom rijdende platform van Metazet FormFlex is onderdeel van de ‘Berry’ oogstrobot, die we samen met Organifarms hebben ontwikkeld. Deze oogstrobot kan ingezet worden tijdens de aardebeienteelt, waarbij de robot autonoom door de kas rijdt, bepaalt welke vruchten klaar zijn om te oogsten en vervolgens de vruchten plukt. “Eind dit jaar kan de eerste serie van de Berry in praktijk gebruikt worden. Dat deze ontwikkeling positief wordt ontvangen door de sector blijkt voor ons onder andere uit de nominatie van de robot voor de Innovatie Award van de GreenTech”.

Fred Odenkirchen

Naam: Fred Odenkirchen
Leeftijd: 59 jaar

 

Wat is je connectie met de zachtfruitsector?

Fred Odenkirchen, 59 jaar, is sinds 1994 in dienst bij Metazet FormFlex. Hij is gestart als machinist van de eerste mobiele gotenwals ter wereld. Daarna richtte hij zich op de verkoop van teeltsystemen aan klanten binnen de Benelux. De doorbraak van de teeltgoot was in het aardbeiengewas, waar Metazet FormFlex in 1988 het eerste systeem introduceerde. Dit efficiëntere teeltsysteem was een grote professionaliseringsslag voor de zachtfruitsector. Vanaf 1997 bleek ons systeem ook een succes voor de groententeelt, waarbij arbeidsverbetering en recirculeren van water een groot voordeel waren. Op dit moment zijn de teeltsystemen van Metazet FormFlex niet meer weg te denken. De afgelopen jaren zien we schaalgrootte in de aardbeien sterk toenemen.

Hoe zie je de zachtfruitsector in de toekomst?

De teelt van zachtfruit is heel arbeidsintensief en automatisering kan hierin veel gaan betekenen. We zien schaalvergroting bij productiebedrijven, maar er blijft ook ruimte voor kleine ondernemers met een lokale afzetmarkt.

Ik stel de volgende vraag aan Birka Kallenbach

Vraag aan Birka:

Hoe ziet de ideale zacht fruitteelt eruit vanuit het perspectief van een robot?